Noua emisiune la televiziunea 6TV -“Meditatia saptamanii” cu Stefan Pusca

 

Sunt Stefan Pusca si va propun o noua emisiune difuzata de televiziunea 6Tv (www.6tv.ro) care sper sa va placa si sa raspunda necesitatilor Dvs spirituale. Emisiunea se numeste “Meditatia saptamanii”.

Doresc sa facem impreuna prin intermediul acestei emsiuni o calatorie in lumea tehnicilor de meditatie insotita de numeroase exemple si ceea ce este mai important-sa meditam impreuna.

Vom face acest lucru prin intermediul meditatiilor ghidate care vor fi prezente in fiecare emisiune, meditatii pe care va propun sa le faceti impreuna cu noi.

Le puteti repeta apoi in orice zi la orice ora, fiindca le veti gasi pe playlistul emsiunii Meditatia saptamanii  de pe dialoguri.info, sau ma puteti contacta pentru a medita impreuna in viata reala la cursurile pe care le sustin.

*

Conform unui studiu realizat la comanda ziarului Newsweek in anul 2005 o treime din cei intervievati practicau meditatia zilnic.

Asta ar putea insemna, daca esantionul de populatie din studiu ar fi cat de cat reprezentativ ca sunt cateva milioane bune de oameni in SUA care, mai mult sau mai putin practica meditatia.

Acest lucru este valabil si in Europa fara indoiala, nu mai vorbim de mari parti ale Asiei si Americii de Sud, Australiei, chiar si Africii, etc.

Oare de ce practica toti acesti oameni tehnici de meditatie in fiecare zi? Fiindca functioneaza!

Fie ca dorim sa ne imbunatatim concentrarea la serviciu sau dorim mai putin stres sau liniste a mintii sau pur si simplu, sa gustam mai mult din frumusetea si bogatia de culori a vietii, simpla practica de a ne aseza si a ne intoarce atentia in interior poate face adevarate minuni pentru corpul sau mintea noastra.

De fapt, bazele meditatiei se pot invata in cateva minute.

Trebuie sa stati intr-o pozitie confortabila, cu spatele drept si sa fiti concentrati, de exemplu, asupra propriei respiratii.

Nu e nimic mai complicat decat acest procedeu pe care tocmai l-am dat ca exemplu.

Daca veti repeta acest lucru, timp de cateva minute, de doua ori pe zi, in scurt timp va veti simti mai relaxat si veti observa ca viata vi se pare mult mai placuta.

Desi meditatia este un lucru extrem de simplu, ea are o profunzime si o subtilitate extrema.

Am putea sa asemanam arta de a medita, caci este o arta, cu arta de a canta la un instrument.

Sa luam de exemplu vioara: oricine poate sa isi cumpere o vioara si poate invata, citind o carte sau de unul singur, cum sa produca cateva sunete cu ea.

Asta poate sa fie o distractie excelenta pentru o dupa-amiaza de vacanta, dar nu inseamna ca stapanim cumva vioara.

Procesul de a deveni un virtuoz al viorii poate sa dureze ani sau chiar zeci de ani.

Si acest lucru nu se poate invata decat sub indrumarea unui maestru, unul care trebuie neaparat sa stapaneasca el insusi vioara, sa fie disciplinat, sa exerseze si el zilnic si sa dovedeasca ca poate da concerte care sa smulga ropote de aplauze din partea spectatorilor.

In meditatie, ca si in muzica, sau in arta, puteti sa faceti lucruri simple, cum ar fi sa exersati pentru cateva minute zilnic, sau sa explorati toate subtilitatile fiintei interioare.

Totul depinde de nevoile pe care le aveti, intentiile si nivelul de interes sau pasiune.

Exista mai multe tehnici de a medita.

Nici una din ele nu este mai buna sau mai rea decat celelalte.

Exista doar tehnica potrivita pentru fiecare.

Putem realiza de la inceput care este aceasta sau ne poate lua ani de zile sa ne dam seama care este tehnica noastra.

Va sfatuiesc sa procedati in aceasta privinta cu multa blandete si rabdare, cand veti intalni tehnica potrivita sau maestrul potrivit, veti sti.

De fapt tehnica potrivita vine odata cu maestrul potrivit, chiar daca intalnirea cu el va fi pentru prima data doar o conectare in plan interior, cu energia sa.

Atunci cand incepeti sa practicati meditatia veti intra sub protectia energetica a maestrului dvs, a maestrului maestrului dvs, si a intregii linii de initiere din care faceti parte.

Din acel moment sunteti “in curentul spiritual”, sau reveniti in acesta si nu il veti mai parasi niciodata.

Dar haideti sa vedem care sunt cateva tehnici de meditatie:

-repetitia unei mantre (un sunet care are proprietatea de a declansa anumite rezonante in spiritul dvs, sau o fraza cu un anumit sens). Cuvantul mantra vine din limba sanscrita si inseamna “a lega mintea” (in sensul de a o stabiliza).

-constientizarea momentului prezent, (termenul folosit in limba engleza pentru aceasta meditatie este mindufulness, care ar putea fi tradus cu larga aproximatie, dar pastrand sensul, prin constienta)

-urmarirea sau numararea respiratiei

-concentrarea pe senzatiile interioare din organism

-cultivarea compasiunii si a emotiilor vindecatoare

-concentrarea pe imaginea unei flacari sau pe un obiect fix sau o forma geometrica anume (de exemplu, o mandala-vom vedea mai tarziu ce semnifica o mandala).

-vizualizarea unui loc frumos, cu o energie placuta, sau a unei energii sau entitati superioare

-citirea sau reflectarea asupra sensului scrierilor sacre

…si multe-multe altele.

*

Exista chiar un site de internet care propune 108 metode de meditatie, iar in legatura cu multitudinea acestora imi amintesc o gluma cu Nastratin Hogea: se spune ca el avea un discipol pe care incerca sa il invete arta contemplatiei si acesta nu reusea, oricat de mult incerca diverse metode.

Intr-o buna zi, Hogea ajunge la capatul rabdarii si il intreaba pe discipolul descurajat: ce anume iti place tie cel mai mult in lumea aceasta, pe cine iubesti tu cel mai mult?

Pe magarul meu, raspunse discipolul.

Atunci de ce nu meditezi asupra magarului, sau mai bine, asupra dragostei pe care i-o porti?

Se spune ca discipolul a reusit apoi sa mediteze fara nici un fel de probleme…

*

Se pune o problema foarte interesanta: exista “incalzire” pentru meditatie (la fel ca si la sportivi)? Am putea spune ca da…

Exista anumite exercitii care pregatesc mintea pentru meditatie, care linistesc agitatia pe care o capatam in urma unei zile pline de munca.

Ele sunt de fapt tot mici meditatii, vorbim aici de tehnicile de relaxare si de meditatiile ghidate (care nu sunt cu adevarat tehnici de meditatie in sensul riguros al cuvantului, ci doar intermediari care antreneaza mintea pentru meditatia profunda ulterioara).

Putem insa sa remarcam faptul ca si aceste tehnici practicate cu rabdare si constiinciozitate pot determina in timp meditatii foarte adanci.

La cursurile de meditatie, sau chiar la cele de radiestezie pe care le predau folosesc un cumul de tehnici de “incalzire”, de pregatire pentru meditatie.

Este vorba de o succesiune de patru tehnici care determina intrarea in stari de meditatie din ce in ce mai profunda.

-prima se numeste zambetul lui Buddha (fiindca mi-a venit ideea acestui exercitiu dupa ce l-am visat intr-o noapte pe Buddha zambind)

-pe a doua am denumit-o minirelaxare, fiindca este o relaxare a punctelor esentiale ale organismului care este foarte scurta dar are rezultate foarte profunde

-a treia se cheama respiratie semi-alternata (este o metoda de purificare energetica, de deblocare a canalelor energetice si de restabilire a echilibrului stanga-dreapta in corpul energetic)

-a treia este o metoda de meditatie pe Ajna Chakra care foloseste constientizarea anumitor senzatii corporale

Iata tehnicile concrete pe care le folosesc la cursurile mele:

-observatie: toate exercitiile se fac cu blandete, fara a forta, stand pe scaun, cu talpile picioarelor pe sol si cu coloana dreapta (in pozitia naturala, nu rigida!).

-zambetul lui Buddha:

-se sta relaxat intr-o pozitie de meditatie sau pe un scaun

-zambim, imperceptibil, abia schitat

-ochii incep sa faca si ei parte din zambet apoi intreaga fata

-extindem zambetul la nivelul intregului corp pana cand fiecare celula a sa zambeste

-simtim cat mai bine starea pe care ne-am creat-o

-acum suntem gata pentru restul meditatiilor

-meditatia ghidata de relaxare: se relaxeaza pe rand cele sapte perechi de noduri tensionale ale organismului: 1-pielea capului si fruntea, 2-zona din jurul globilor oculari si pometii obrajilor, 3-limba si maxilarul inferior (si in consecinta se relaxeaza automat toti muschii faciali), 4-ceafa si umerii, 5-plexul solar si intreaga centura abdominala, 6-zona lombara si sfincterul anal, 7-maini si picioare de la baza pana la varfurile degetelor. Suntem receptivi fata de senzatia pe care o avem inainte si dupa aplicarea tehnicii pe fiecare zona.

– exercitiu de deblocare si purificare energetica: se realizeaza cu blandete o tehnica de respiratie alternativa pe cele doua nari, in felul urmator:

-se tine cont de urmatoarea regula a exercitiilor de conducere si control a energiei prin respiratie: plamanul se umple cu aer si energie ca un pahar cu apa, de jos in sus (mai intai partea inferioara, prin respiratie abdominala, apoi cea medie-prin dilatarea toracelui si la sfarsit partea superioara-prin ridicarea umerilor). Expiratia (sau golirea de aer si energie) se face in ordinea inversa-de sus in jos (si cu miscarile efectuate, bineinteles, in sens invers). Mai exact-se lasa umerii in jos, se retrage toracele si apoi abdomenul.

-se simte respiratia pe cele doua nari si in timpul exercitiului se va inspira pe nara mai libera si se va expira pe cea mai congestionata. Narile se astupa pe rand cu ajutorul degetelor mare si inelar de la mana stanga pentru a pute respira conform instructiunilor

-exercitiul se incepe cu o expiratie (pentru a expulza de la inceput energiile stagnante din plamani si zona toracelui).

-pe inspiratie se va pronunta mental silaba “so” si pe expiratie silabele “ham”(pronuntate lent, astfel incat sa tina exact cat expiratia). Aceasta ajuta respiratia sa se faca in mod corect si il duce pe practicant catre starea de meditatie in timpul exercitiului.

-se fac aproximativ 15 cicluri, fiecare executa in ritmul propriu, fara a forta sub nici o forma.

– meditatie pe Ajna Chakra:

-se localizeaza zona centrului Ajna Chakra (la circa o latime de deget sub centrul fruntii, in dreptul unei mici cavitati in osul frontal)

-se adopta o stare receptiva si se percepe pulsul in zona lui Ajna Chakra

-se numara aproximativ 60 de batai de puls, concentrandu-ne asupra senzatiei pe care o avem in zona

La sfarsit: obligatoriu, se indreapta atentia catre degetele de la picioare, apoi catre cele de la maini care se misca pe rand. Apoi se freaca usor palmele pentru echilibrarea stanga-dreapta a energiilor si incetisor se deschid ochii.

***

Contact: www.stefan-pusca.ro, e-mail: stpusca[@]yahoo.com, tel. 0722.250.807

 

You may also like...