Emisiunea “Meditatia saptamanii” din 28.04.2015 cu Stefan Pusca


Am sa incep emisiunea de azi cu un citat foarte frumos. Iata ce spune acesta: „Cand mintea ta este libera de prejudecati poti vedea calea. Cand inima ta este libera de dorinte poti urma calea“ (din invataturile maestrului taoist Lu).
In cursul vietii noastre ne conducem arareori pasii dupa judecatile ratiunii si actionam mult mai des decat credem dupa impulsurile date de emotiile noastre.
Am vazut in episodul trecut al acestui serial care sunt partile de baza ale mecanismului de ghidare emotionala, emotiile fundamentale ale fiintei umane: frica, furia, fericirea, tristetea, acceptarea (sau increderea), dezgustul, anticiparea si surpriza. Am vazut de asemenea faptul ca ele nu sunt pur si simplu opuse doua cate doua (in sensul ca din cumularea a cate doua dintre ele sa rezulte linistea emotionala, ci reprezinta caramizi mult mai subtile si mai diferite din punct de vedere calitativ din “biosul” nostru emotional).
Mecanismul de ghidare emotionala mai are insa si o alta proprietate care cateodata este foarte utila, cateodata nu: este analogul unei proprietati intalnita la o larga clasa de sisteme naturale, numita “histerezis”. Pe scurt ea consta in faptul ca evolutia in timp a acestor sisteme depinde de istoria lor.
Pentru fiintele vii aceasta se traduce in faptul ca atunci cand conditiile prezente seamana cu cele trecute decizia si comportarea pe care ele o au in fata situatiei respective de viata va semana foarte bine cu cea care a dus la cel mai bun rezultat in trecut.
Astfel mecanismul de ghidare emotionala ajuta la luarea unei decizii de succes si economiseste putere de calcul in creier putin faptul ca nu mai trebuie sa repete intreaga evaluare a situatiei prezente in mod activ. In consecinta mecanismul de aparare al fiintei respective face economie de timp in reactia la situatia curenta, economie care poate fi extrem de utila in special in situatiile de pericol iminent.
Acest efect de histerezis prezent atat in mecanismul de aparare cat si in cel de ghidare emotionala are insa si un efect care nu este deloc folositor: stereotipizarea reactiilor emotionale ale persoanei respective (de exemplu cineva care a trait o buna parte a vietii in frica va continua sa ia inca mult timp decizii inspirate de frica, chiar daca nu are motiv sa se comporte in acest fel).
Iata ca mecanismul de ghidare emotionala, de altfel foarte performant, nu este insa perfect pentru nici unul dintre noi. Din moment ce fiecare dintre noi nu am trait emotiile din trecut in ponderi egale, inseamna ca reactiile noastre vor purta de fiecare data amprenta dominantei emotionale a experientelor noastre anterioare.
Concluzia este ca mecanismele noastre de ghidare emotionala sunt mai mult sau mai putin decalibrate si ar fi utila o posibilitate de resetare periodica a lor pentru a putea avea reactii corecte si de mare finete la evenimentele de viata prin care trecem.
Mai mult, decalibrarea respectiva lasa si alte urme in traseele neuronale de pe creier, in campurile noastre energetice, emotionale si mentale.
O alta observatie importanta ar fi faptul ca nu exista o stare de zero emotional in care sa putem reseta, si ea nu ar putea fi o combinatie a emotiilor fundamentale (am vazut ca ele nu pot fi combinate astfel incat sa dea stari de “zero”).
Problema are insa o “solutie de cinci stele”. Ea se cheama starea de detasare, care presupune trairea in continuare a emotiilor cotidiene, neidentificandu-ne insa cu ele. Acelasi lucru si pentru actiunile noastre: sa “actionam ca si cum nu am actiona”, fara exces de patos, ca si cum astazi am tine locul unui prieten in ceea ce gandim, simtim si facem.
Rezultatul va fi o liniste interioara a fiintei noastre, pe care o vom iradia si catre cei din jur si, nu in ultimul rand, actiuni mult mai potrivite cu situatiile prin care trecem si rezultate mult mai bune pentru noi si ceilalti.
Primul exercitiu pe care vi-l propun astazi este foarte simplu, dar nu usor: atunci cand trebuie sa reactionati la o situatie stresanta (de exemplu sa raspundeti unei provocari verbale) trageti mai intai aer in piept lent si fara nici un pic de zgomot circa 1-2 secunde si apoi vorbiti. Ca sa nu uitati sa faceti acest lucru la momentul potrivit exersati vreme de cateva zile pe situatii imaginare, care pot eventual sa semene cu provocarile pe care le-ati avut in trecut pana cand vei reusi sa reactionati la fel si in lumea reala. Veti fi uimiti cat de intelept si corect va fi raspunsul dumneavoastra.
*

Astazi vreau sa va invit sa realizam impreuna o meditatie de amplificare a undelor cerebrale pe palierele de frecventa alfa, theta si delta. Pentru aceasta este insa necesar sa facem mai intai exercitiile de “incalzire” pentru meditatie pe care le-am prezentat in saptamanile trecute.
a1-zambetul lui Buddha:
-zambim, imperceptibil, abia schitat
-ochii incep sa faca si ei parte din zambet apoi intreaga fata
-extindem zambetul la nivelul intregului corp pana cand fiecare celula a sa zambeste
-simtim cat mai bine starea pe care ne-am creat-o
-acum suntem gata pentru restul meditatiilor
a-meditatia ghidata de relaxare: se relaxeaza pe rand cele sapte perechi de noduri tensionale ale organismului: 1-pielea capului si fruntea, 2-zona din jurul globilor oculari si pometii obrajilor, 3-limba si maxilarul inferior (si in consecinta se relaxeaza automat toti muschii faciali), 4-ceafa si umerii, 5-plexul solar si intreaga centura abdominala, 6-zona lombara si sfincterul anal, 7-maini si picioare de la baza pana la varfurile degetelor.
b- exercitiu de deblocare si purificare energetica:
-se simte respiratia pe cele doua nari si in timpul exercitiului se va inspira pe nara mai libera si se va expira pe cea mai congestionata.
-exercitiul se incepe cu o expiratie (pentru a expulza de la inceput energiile stagnante din plamani si zona toracelui).
-pe inspiratie se va pronunta mental silaba “so” si pe expiratie silabele “ham”(pronuntate lent, astfel incat sa tina exact cat expiratia). Aceasta ajuta respiratia sa se faca in mod corect si il duce pe practicant catre starea de meditatie in timpul exercitiului.
-se fac aproximativ 6 cicluri, fiecare executa in ritmul propriu, fara a forta sub nici o forma.
c- meditatie pe Ajna Chakra:
-se localizeaza zona centrului Ajna Chakra (la circa o latime de deget sub centrul fruntii, in dreptul unei mici cavitati in osul frontal)
-se adopta o stare receptiva si se percepe pulsul in zona lui Ajna Chakra
-se numara aproximativ 60 de batai de puls, concentrandu-ne asupra senzatiei pe care o avem in zona
d-Acum vom face meditatia de “impamantare”: dupa ce va alegeti o pozitie comoda pentru meditatie, cu spatele si capul in pozitie dreapta, cu pieptul scos putin in afara, veti incepe sa simtiti senzatiile pe care le aveti, dar nu le constientizati, in talpi.
Veti simti apoi contactul talpilor cu solul, veti simti energia tuturor punctelor de contact. In urma intentiilor dvs, din talpi incep sa creasca radacini energetice care incet-incet patrund in sol. 10 cm, apoi 20 cm, apoi 50 cm. Radacinile au intrat in sol 1m acum si continua sa creasca pana la 2m, 5m, 10m.
Radacinile dvs se hranesc acum din seva Mamei Pamant si seva patrunde, de jos in sus, in organismul dvs. Ii simtiti efectul binefacator, energia linistitoare pe masura ce ea va imbiba. Patrunde in talpi, in zona gambelor, in muschii fesieri si in abdomenul inferior. Apoi imbiba intregul abdomen, toracele si gatul. Incet-incet seva urca in zona capului, pana cand simtiti cum a ajuns pana in varf.
Acum reconectarea dvs la Planeta mama este completa, intregul dvs organism vibreaza cu frecventa Pamantului. Sunteti calm si stabil, nimic nu va mai poate destabiliza. Sunteti reconectat. Veti pastra cu usurinta starea dobandita pentru tot restul zilei.
e-Acum vom efectua meditatia de amplificare a emisiei de unde cerebrale pe cele trei paliere: alfa, beta si delta.
Pentru aceasta ne vom concentra mai intai constiinta la nivelul centrului Ajna chakra. Vom urmari de acolo spectacolul gandurilor noastre, asa cum sunt ele, pentru cateva zeci de secunde. Mintea noastra ne aduce astfel creierul in starea alfa.
Apoi ne vom cobori constiinta la nivelul centru energetic de la baza gatului, Vishuddha. Vom constientiza legatura intre acest centru si centrul ombilical, Manipura Chakra. Vom deveni constienti pret de cateva zeci de secunde de emotiile pe care le resimtim, care sunt hrana gandurilor noastre de mai devreme. Vom urmari culorile asociate acestor emotii, culori pe care le vizualizam foarte usor atunci cand avem constiinta la nivelul chakrei gatului. Mintea noastra ne-a adus acum creierul in starea Theta.
Mergem cu constiinta la un nivel din ce in ce mai profund, pana cand ea coboara complet in inima. Am trecut de nivelul emotiilor, acum suntem detasati de ele. Suntem la nivelul pacii si linistii absolute, in ceea ce se numeste radacina mintii noastre. Simtim aceasta stare. Creierul nostru intra acum pe nivelul delta. Savuram aceasta stare cat mai mult, fiindca ea este starea noastra naturala si permanenta, chiar si atunci cand peste ea se suprapun alte modificari ale mintii.
Ne indreaptam apoi atentia catre degetele de la picioare, apoi catre cele de la maini care se misca pe rand. Apoi se freaca usor palmele pentru echilibrarea stanga-dreapta a energiilor si incetisor se deschid ochii.
l

You may also like...