Emisiunea “Meditatia saptamanii” din 24.03.2015 cu Stefan Pusca
Astazi am sa imi achit o datorie fata de dvs, pe care am facut-o, implicit, saptamana trecuta. Este vorba de o explicatie mai ampla a tehnicii de deblocare si purificare energetica prin respiratie semi-alternata despre care am vorbit saptamana trecuta si pentru care am facut atunci trimitere la situl www.dialoguri.info.
Iata cum explic aceasta tehnica la cursurile de Meditatie sau Radiestezie pe care le predau: ea are la baza o tehnica de respiratie semi-alternata pe cele doua nari, care se realizeaza cu blandete, fara a forta, in felul urmator:
-se tine in primul rand cont de urmatoarea regula a exercitiilor de conducere si control a energiei prin respiratie: plamanul se umple cu aer si energie ca un pahar cu apa, de jos in sus, (mai intai partea inferioara, prin respiratie abdominala, apoi cea medie-prin dilatarea toracelui si la sfarsit partea superioara-prin ridicarea umerilor).
Expiratia (sau golirea de aer si energie) se face in ordinea inversa-de sus in jos (si cu miscarile efectuate, bineinteles, in sens invers). Mai exact-se lasa umerii in jos, se retrage toracele si apoi abdomenul.
-se simte respiratia pe cele doua nari si in tot timpul exercitiului se va inspira pe nara mai libera si se va expira lent pe cea mai congestionata.
-narile se astupa pe rand cu ajutorul degetelor mare si inelar de la mana dreapta pentru a putea respira conform instructiunilor. In acelasi timp degetele aratator si mijlociu de la mana dreapta stau stranse in palma, iar mana stanga se odihneste cu palma in sus pe piciorul drept.
-exercitiul se incepe cu o expiratie (pentru a expulza de la inceput energiile stagnante din plamani si zona toracelui).
-pe inspiratie se va pronunta mental silaba “so” si pe expiratie silaba “ham”(pronuntate lent, astfel incat sa tina exact cat expiratia). Aceasta ajuta respiratia sa se faca in mod corect si il duce pe practicant catre starea de meditatie in timpul exercitiului.
-se fac aproximativ 10 cicluri inspiratie-expiratie, fiecare se executa in ritmul propriu, fara a forta sub nici o forma.
*
In continuare as vrea sa fac anumite precizari in privinta asa ziselor tehnici de meditatie ghidata.
Dupa o definitie riguroasa, cum ar fi cea data de inteleptul Patanjali, in cunoscutul sau manual de meditatie Yoga Sutra, de acum aproximativ 2500 de ani, meditatia este linistirea modificarilor mintii.
De fapt, este vorba de linistirea emotiilor si a mintii am putea preciza noi, astazi.
Pe vremea lui Patanjali, emotiile erau considerate ca facand parte din minte, iar astazi am putea spune ca le vedem mai degraba diferit, ele putand fi considerate ca un combustibil al gandirii. Noi intelegem in timpurile noastre ca meditatia este arta linistirii in primul rand a emotiilor. Mintea rationala se linisteste apoi de la sine. Este foarte important sa invatam cum sa obtinem starea de “zero” emotional sau starea de detasare atat in momentele in care meditam, cat si pe tot parcursul vietii.
Mai mult, studiile facute de specialistii in neuro-stiinte pe calugari budisti, sau alti practicanti cu multa experienta in meditatie, au descoperit ca functionarea creierului nostru se face pe paliere de unde cerebrale.
Ele sunt produse de catre pulsurile electrice sincrone care iau nastere in creier in urma interactiei intre masele de neuroni care comunica intre ei.
Undele cerebrale sunt clasificate in benzi de frecventa, pentru a le descrie mai bine functiile. Frecventa lor variaza de la undele beta (care sunt unde rapide, complexe si aritmice) pana la undele delta (care sunt lente, puternice si penetrante).
Daca ar fi sa asemanam undele cerebrale cu sunetele produse de instrumentele dintr-o orchestra, atunci undele delta ar fi tobele, iar undele beta ar fi flautul.
Simplificand foarte mult lucrurile putem spune ca undele noastre cerebrale variaza in functie de emotia pe care o traim in acel moment si de activitatea pe care o depunem.
Principalele benzi de unde cerebrale sunt: undele beta, cu frecvente in jurul a 20 Hz-corespunzatoare starii de trezie, undele alfa cu frecvente in zona 10-14 Hz-corespunzatoare somnului si visarii diurne, undele theta cu frecvente aproximativ intre 4-7 Hz care sunt dominante in meditatia profunda si undele delta, cu frecvente intre 0,5-3 Hz care apar in meditatia cea mai adanca (pentru un timp foarte scurt) sau de cateva ori in timpul somnului de noapte, in momentele in care creierul se regenereaza printr-un reset.
Doar atunci cand creierul nostru este in zona de unde delta suntem cu adevarat in meditatie in sensul strict, fiindca numai atunci mintea noastra “tace” cu adevarat la toate nivelurile sale principale.
Constatam astfel ca meditatia, dupa definitia sa corecta, corespunde unor frecvente cerebrale joase si ne putem intreba in mod legitim, de ce sa mai practicam atunci meditatia ghidata (care se face la frecvente cerebrale ceva mai mari, de fapt un amestec de unde alfa si theta)? Mai mult, meditatia ghidata nu are un procedeu explicit de “linistire profunda a mintii”, cum are, de exemplu, zenul.
Raspunsul este unul mai degraba practic: de multe ori, cand suntem la sfarsitul unei zile agitate, este greu sa meditam direct pe unde cerebrale de frecventa joasa, mai ales daca suntem incepatori. Atunci putem apela la meditatia ghidata ca la un suport care perminte ajungerea in doua etape succesive la starea dorita. Si, mai mult, nu trebuie sa subestimam forta meditatiei ghidate. Ea ne poate duce, mai ales atunci cand am exersat-o un timp lung, in stari meditative foarte profunde.
*
Astazi vreau sa va propun o meditatie foarte utila atunci cand vrem sa ne linistim, sa scapam de griji si sa ne eliberam de energii negative. Ea se cheama “impamantare”.
Vom face impreuna aceasta meditatie, dupa ce vom face o scurta “incalzire”, asa cum am explicat in emisiunea de saptamana trecuta. Este vorba de: zambetul lui Buddha, o singura minirelaxare, un set de 6 respiratii semialternate si o meditatie pe Ajna Chakra pe durata a 20 de batai de puls, iar la sfarsit meditatia de impamantare, asa cum vom vedea.
Este util sa revedeti emisiunea de saptamana trecuta, fie in playlistul de pe situl televziunii 6TV fie pewww.dialoguri.info pentru a putea face “incalzirea” completa pentru meditatie.
a1-zambetul lui Buddha:
-zambim, imperceptibil, abia schitat
-ochii incep sa faca si ei parte din zambet apoi intreaga fata
-extindem zambetul la nivelul intregului corp pana cand fiecare celula a sa zambeste
-simtim cat mai bine starea pe care ne-am creat-o
-acum suntem gata pentru restul meditatiilor
a-meditatia ghidata de relaxare: se relaxeaza pe rand cele sapte perechi de noduri tensionale ale organismului: 1-pielea capului si fruntea, 2-zona din jurul globilor oculari si pometii obrajilor, 3-limba si maxilarul inferior (si in consecinta se relaxeaza automat toti muschii faciali), 4-ceafa si umerii, 5-plexul solar si intreaga centura abdominala, 6-zona lombara si sfincterul anal, 7-maini si picioare de la baza pana la varfurile degetelor.
b- exercitiu de deblocare si purificare energetica:
-se simte respiratia pe cele doua nari si in timpul exercitiului se va inspira pe nara mai libera si se va expira pe cea mai congestionata.
-exercitiul se incepe cu o expiratie (pentru a expulza de la inceput energiile stagnante din plamani si zona toracelui).
-pe inspiratie se va pronunta mental silaba “so” si pe expiratie silabele “ham”(pronuntate lent, astfel incat sa tina exact cat expiratia). Aceasta ajuta respiratia sa se faca in mod corect si il duce pe practicant catre starea de meditatie in timpul exercitiului.
-se fac aproximativ 6 cicluri, fiecare executa in ritmul propriu, fara a forta sub nici o forma.
c- meditatie pe Ajna Chakra:
-se localizeaza zona centrului Ajna Chakra (la circa o latime de deget sub centrul fruntii, in dreptul unei mici cavitati in osul frontal)
-se adopta o stare receptiva si se percepe pulsul in zona lui Ajna Chakra
-se numara aproximativ 60 de batai de puls, concentrandu-ne asupra senzatiei pe care o avem in zona
d-Acum vom face meditatia de “impamantare”: dupa ce va alegeti o pozitie comoda pentru meditatie, cu spatele si capul in pozitie dreapta, cu pieptul scos putin in afara, veti incepe sa simtiti senzatiile pe care le aveti, dar nu le constientizati, in talpi.
Veti simti apoi contactul talpilor cu solul, veti simti energia tuturor punctelor de contact. In urma intentiilor dvs, din talpi incep sa creasca radacini energetice care incet-incet patrund in sol. 10 cm, apoi 20 cm, apoi 50 cm. Radacinile au intrat in sol 1m acum si continua sa creasca pana la 2m, 5m, 10m.
Radacinile Dvs se hranesc acum din seva Mamei Pamant si seva patrunde, de jos in sus, in organismul dvs. Ii simtiti efectul binefacator, energia linistitoare pe masura ce ea va imbiba. Patrunde in talpi, in zona gambelor, in muschii fesieri si in abdomenul inferior. Apoi imbiba intregul abodmen, toracele si gatul. Incet-incet seva urca in zona capului, pana cand simtiti cum a ajuns pana in varf.
Acum reconectarea dvs la Planeta mama este completa, intregul dvs organism vibreaza cu frecventa Pamantului. Sunteti calm si stabil, nimic nu va mai poate destabiliza. Sunteti reconectat. Veti pastra cu usurinta starea dobandita pentru tot restul zilei.
Ne indreaptam apoi atentia catre degetele de la picioare, apoi catre cele de la maini care se misca pe rand. Apoi se freaca usor palmele pentru echilibrarea stanga-dreapta a energiilor si incetisor se deschid ochii.