Concentrarea de 100%
Mintea umana nu este “conceputa” sa se concentreze perfect, ci doar ocazional, sub imperiul anumitor emotii cum ar fi frica sau furia, sau combinatii intre una din ele si alte emotii. De obicei mintea este intr-o stare de stand by, pregatita sa raspunda diversilor stimului si ii este foarte greu sa renunte la acel fond de atentie difuza catre mediul din jur. Pentru cei care au pornit pe calea spirituala insa, concentrarea este un lucru mai mult decat necesar. Ei trebuie sa invete sa gandeasca, nu sa lase Universul sa “ii gandeasca”. Pentru aceasta exista o multitudine de tehnici, dintre care putem remarca in mod deosebit pe cele de meditatie pe respiratie. Doar mintea calma se poate concentra bine si profund. Un practicant al meditatiei poate sa isi concentreze oricand minte intr-un punct unic, fara a fi deranjat de nimic altceva. Doar prin acest mod de a focaliza mintea se poate dobandi vointa perfecta. Pentru neantrenati mintea sare de la un lucru la altul tot timpul.
Exercitiu: o metoda foarte eficienta prin care putem invata mintea sa se concentreze este sa invatam ca atunci cand ea deviaza de la obiectul concentrarii sa o aducem inapoi cu calm. Se invata concentrarea atunci cand inveti SA REVII la obiectul concentrarii ori de cate ori e nevoie. La inceput imposibilitatea mintii de a sta fixata pe obiectul concentrarii poate fi agasanta. Trebuie sa fim pregatiti pentru acest lucru si sa invatam calmul.
Indiferent de forma de concentrare practicata, obiceiul de a reveni cu calm la starea respectiva va forma puterea de a ne concentra 100%.
[mc4wp_form]
Stefan Pusca
Terapeut, autor si formator de cursuri de dezvoltare spirituala
Web: www.stefan-pusca.ro
E-mail: stpusca[@]yahoo.com