“Comunicarea cu copilul tau” de Adina Ene
Copiii traiesc intr-un mediu in care au parte sa vada si sa auda multe, oricat ar incerca parintele sa il protejeze. Adesea copiii se confrunta cu situatii negative care le cauzeaza furie si/sau frica. Ei au nevoie sa se elibereze, sa inteleaga, sa vorbeasca cu parintii lor pentru a-si alina nelamuririle, anxietatea, pentru a simti ca sunt sprijiniti si insotiti in luptele cu monstrii interiori si exteriori.
Incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca cu tine, dar nu-l forta. Nimic nu inchide mai rapid usile comunicarii dintre parinte si copil ca un parinte care insista sau ii porunceste copilului sa vorbeasca.
Fii rabdator. Copiilor le e greu sa pastreze tacerea si vor incepe in cele din urma o conversatie. Am descoperit ca, de pilda, o calatorie cu masina ii va produce copilului dorinta sa vorbeasca. Poate ca nu va discuta problema pe care o are de la inceput, dar daca astepti, vei auzi ingrijorarile sale si cum percepe el sau ea lumea.
Adolescentii par sa nu mai aiba nevoie de parintii lor, dar aparentele sunt inselatoare. Ei de fapt doresc sa fii implicat in vietile lor, sa le acorzi atentie, respect, timp, rabdare, intelegere, iubire si acceptare neconditionate. Copiii ce fac parte dintr-o familie solida, prezenta, e foarte putin probabil sa adopte un comportament daunator, cum ar fi consumul de alcool sau de droguri, care intra in viata lor o data cu anturajele nepotrivite. Scuza parintelui ca nu are timp de copil pentru ca trebuie sa munceasca, scuza ca nu ii poate acorda suficienta atentie odraslei sale pentru ca are suficiente probleme se pot transforma cu adevarat in probleme si in cheltuiele uriase pentru redobandirea sanatatii si a unei vieti armonioase. Daca intrebam o familie care a trecut prin situatii limita cu copilul, ne raspunde fara sa stea pe ganduri ca ar da anii inapoi ca sa isi faca timp si spatiu pentru a nu se ajunge in situatia de a fi obligati de circumstante sa-si revizuiasca prioritatile.
Nevoile copilului sunt cele de baza (hrana, somn, igiena) plus iubire si atentie, sentimentul de a fi important, de a fi apreciat, ascultat, uneori indrumat.
Cu mare drag va recomand ca instrument extrem de concis si eficient daca e luat in considerare si pus in practica “Legile copilului”. Acestor legi deja scrise le poti adauga altele concepute impreuna cu copilul sau copiii tai. Eu personal le citesc zilnic, le am lipite in mai multe locuri din casa. ❤️
Legile copilului:
1. Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar te incerc totusi!
2. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Eu prefer asa. Asta ma aseaza la locul meu. Pastreaza insa blandetea.
3. Nu folosi forta cu mine. Asta ma invata cu ideea ca puterea conteaza si ca putere inseamna brutalitate. Raspund mult mai bine daca sunt ghidat.
4. Nu fii inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit, indiferent ce fac.
5. Nu-mi face promisiuni, s-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma va face sa imi pierd increderea in tine.
6. Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe “victorii”.
7. Nu te supara prea tare cand iti spun “te urasc”. Nu cred ce spun, vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ce mi-ai facut. Tu esti adult si intelegi. In schimb daca tu imi spui mie vorbe grele ma vei rani profund.
8. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti demonstrez contrariul, purtandu-ma ca o “persoana importanta” ce nu te baga in seama. Nu imi spune “bebe”, “micutule / micuto”, nu folosi formule de alint si diminutive in fata prietenilor mei (decat daca iti spun eu CLAR ca asa vreau sau ca e ok pentru mine). Nu ma considera mic…eu ma voi simti incapabil si handicapat.
9. Nu face in locul meu ce pot face singur. Asta ma va face sa ma simt ca un copil si voi continua sa te folosesc in serviciul meu.
10. Nu-mi menaja “relele obiceiuri”, acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui.
11. Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai deschis daca imi vei vorbi bland si ferm intre patru ochi.
12. Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Auzul meu nu e “activat” in acele momente, iar cooperarea mea e foarte slaba. E mai bine sa actionezi in conformitate si vorbim despre asta mai tarziu.
13. Nu imi tine predici. Stiu foarte bine ce e corect sau nu, poti fi surprins. Daca sunt la o varsta frageda, explica-mi.
14. Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Greselile fac parte din viata si am dreptul sa invat din propria experienta pastrand sentimentul ca sunt ok. Daca gresesc nu inseamna ca nu sunt bun de nimic si nu ma face pe mine sa cred asta.
15. Nu ma cicali. Daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a parea surd.
16. Nu-mi cere explicatii pentru comportarile mele gresite. Cateodata nici nu stiu de ce am procedat asa. Daca imi lasi spatiu voi vorbi cu tine cu drag si astfel voi avea ocazia sa ma inteleg eu pe mine mai bine si probabil ca si tu ma vei intelege mai bine.
17. Nu ma pedepsi tare. Ma sperii usor, spun minciuni si ma inchid.
18. Nu uita ca imi place sa experimentez. Invat din asta, asa ca te rog sa te obisnuiesti.
19. Nu ma feri de consecinte. E normal sa invat din experienta.
20. Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand plang sau cand sunt bolnav.
21. Nu ma respinge cand pun intrebari cinstite. Daca o faci, vei constata ca nu te mai intreb si imi caut informatiile in alta parte.
22. Nu-mi raspunde la intrebarile prostesti. Altfel voi incepe sa devin enervant si imi va placea ca am gasit un mod de a-ti atrage atentia.
23. Nu imi arata ca esti perfect sau infailibil. Ma faci sa cred ca nu voi putea sa te ajung niciodata si nu ma voi simti confortabil sa iti vorbesc despre slabiciunile mele.
24. Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Ceea ce conteaza este cum il petrecem.
25. Nu te teme daca eu sunt speriat. Asta ma sperie si mai tare. Ajuta-ma sa imi gasesc resursele interioare si sa vad mereu partea plina a paharului.
26. Nu uita ca eu nu pot creste fara o multime de incurajari si fara intelegere. Aprecierea o uit destul de repede, mustrarea batjicoritoare ramane scrijelita.
27. Poarta-te cu mine ca de la egal la egal, relatia dintre noi imi asigura modelul de relationare in viata. O relatie sanatoasa este bazate pe respect, pe prietenie si pe win-win. E minunat sa fim prieteni. Tine minte: invat mai mult de la un model in carne si oase decat de la un critic.
In afara de asta: TE IUBESC FOARTE MULT! TE ROG, IUBESTE-MA SI TU!!! Si arata-mi pe toate caile, in toate modurile ca eu sa stiu asta si sa ma dezvolt ca adult sanatos din punct de vedere fizic, mental, sufletesc, spiritual.
Succese infinite, bucurii nesfarsite, usurinta si claritate! Imbracate toate cu iubire.
Adina Ene – 0724.226.999
Coaching & Consiliere & Training
Terapii holistice: Aromoterapie, Bars Access Consciousness, Atingerea Originara OFT, Reiki, Angelic Therapy Practitioner certified by Charles Virtue